Mit kell tudni a ginkgo bilobát tartalmazó élelmiszerekről?

2015.01.30 12:06

A ginkgo biloba kiegészítők és élelmiszerek a ginkgo biloba fa leveleinek kivonataiból készülnek. A ginkgo biloba fát elsősorban Kínában, Dél-Koreában és Japánban termesztik. A ginkgo biloba kapható folyékony kivonat, kapszula vagy tabletta formájában, illetve teaként is elkészíthető. A ginkgo biloba dióját, ami a ginkgo fa magjait tartalmazza, is lehet fogyasztani, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez nyersen mérgező, viszont ennek ellenére gyakori összetevője az ázsiai konyhának. Tudni kell, hogy a ginkgo biloba fogyasztása esetenkén bizonyos egészségügyi következményekkel járhat együtt, ezért elengedheteten, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk a ginkgo bilobát tartalmazó élelmiszereket és kiegészítőket rendszeresen fogyasztani.

A ginkgo bilobát tartalmaó élelmiszerek
Míg a ginkgo biloba levelének kivonatát a nyugti világban megszokottan kiegészítők formájában használják, a ginkgo biloba magokat tradicionálisan ételekben is felhasználják, ezek sok ásziai ételben megjelennek. A kínaiak a ginkgo biloba magjait beleteszik a congee-ba, a rizsből készített kásájukba, valamint számos vegetáriánus ételbe belekerül, amivel tradicionálisan ünneplik az új évet. A japánok inkább a ginkgo bilobát egy hagyomnyos japán ételbe integrálják, aminek a a neve chawanmushi, ami végeredményben egy párolt, tojásos puding. Bár ginkgo magot lehet találni a különböző ázsiai ételekben, a Medline Plus arra figyelmeztet, hogy a ginkgo magot fogyasztása potenciálisan halálos lehet. Ha naponta több, mint 10 ginkgo biloba magot eszünk, akkor az okozhat légzési nehézségeket, görcsöket, eszméletvesztést. Továbbá a Medline Plus megjegyzi, hogy a friss ginkgo mag mérgezőnek bizonyulhat, sokkal több benne a halálos vegyület, mint a pirított változatban, így a magokat nyersen semmiképpen se fogyasszuk.