Az Alzheimer-kór megelőzése
Az Alzheimer-kór a leggyakoribb oka a demenciának, egy agyi rendellenességre, amely jelentősen zavarja annak a képességét, hogy rendesen el lehessen látni a mindennapi tevékenységeinket. Az Alzheimer-kórt az egészséges agyszövet degenerációja jellemzi, a betegség során fokozatosan csökken a memória és a szellemi teljesítőképesség.
Sok esetben az Alzheimer-kórban szenvedőknek nehézséget okoz felidézni a közelmúlt eseményeit, az emberek és ismerősök neveit, a velük való kapcsolatokat stb. Ahogy a betegség súlyosbodik úgy lesz egyre problematikusabb az olvasás, az írás, a beszéd és a családtagok felismerése. A legtöbb Alzheimer-kórban szenvedő beteg végül teljes ellátást és folyamatos figyelemet igényel. Azt tudjuk, hogy a páfrányfenyő igen hatékony lehet a betegség megelőzésében, mivel a ginkgo biloba képes fokozni az agyi működéseket, de nézzük meg, hogy még milyen növény tud segíteni nekünk ebben.
1) Kurkumin
A kurkumin egy olyan vegyület, mi megtalálható a curry ételekben, a kurkumában és már régóta úgy ismerik, mint hatékony gyulladáscsökkentő. A tudósok úgy gondolják, hogy a kurkumin hatékonyan képes megelőzni az Alzheimer-kórt, különösképp akkor, ha a kurkimint D-vitaminnal társítjuk, mivel így az immunrendszer erősíthető, az agyi amiloid bétablokkolók pedig kiiktathatók (ezek felelősek lehetnek az Alzheimer-kór kialakulásáért.
2) Resveratrol
A restevatrol egy olyan vegyület, ami megtalálható a szőlőben és a vörösborban szintén egy olyan anyag, ami csökkentheti az amiloid béta mennyiségét. Éppen ezért ennek is fontos szerepet lehet az Alzheimer-kór megelőzésében.